Hukkapuusta puutarhatuolit ja -pöytä

Kauniit-puutarhatuolit

Venelauta on yleensä leveää tuppeensahattua lautaa, jossa on vähän tai ei lainkaan oksia. Tuppeen sahatusta laudasta saa joskus kaksi lautaa veneeseen, mutta yleensä tarvittavan laudan muoto on sellainen, että leveästäkään laudasta ei saa jatkamatta kuin yhden laudan. Tällöin väistämättä jää laadukasta puuta hukkaan. Yleensä ylijääneet palat ovat niin kapeita tai lyhyitä, että niistä ei sellaisenaan ole käyttöä veneenrakennuksessa. Nämä hukkapuut olen yleensä polttanut takassani.

Viime kesänä huomasin ystävälläni puutarhatuolit ja pöydän, jotka alkoivat olla jo hieman huonossa kunnossa. Tuolit olivat erinomaiset istua ja ne oli suunniteltu kokoon taittuviksi. Tuolien puuosat olivat pääasiassa vahvuudeltaan 20 mm ja 15 mm ja pituudeltaan alle 50 cm. Tuolit oli koottu nauloilla ja lukkokantapulteilla.

vanha-puutarhatuoli

Talven aikana purin yhden tuolin osiksi. Osien perusteella tein vaneriset mallineet. Otin tuolista talteen taittumismekanismin ja käsinojien helat. Mallineiden perusteella tein puuosat neljään puutarhatuoliin. Tuoleja kootessani huomasin, että lukkokantapultit olivat tuumakokoa. Pyöristin mitan seuraavaan milliin ja porasin metalli- ja puuosiin 6 mm reiät.

katkaisu-määrämittaan-festool-akku-upotussahalla

 

venelaudan-paloista-tuolin-osiksi

puutarhatuolien-jalat-valmiina-pintakäsittelyyn

Porasin puuosiin kaikki reiät ja käsittelin osat kaksi kertaa vernissalla. Kun osat olivat kuivuneet, hioin ne ja maalasin kaksi kertaa valkoisella öljymaalilla. Hioin metalliset helat ja maalasin ne lyijymönjällä ja öljymaalilla. Kokosin tuolit ja pöydän lukkokantapulteilla, muttereilla, liimamassalla ja ruuveilla. Maalasin tuolit ja pöydän vielä kerran öljymaalilla.

puutarhatuolien-käsinojat-käsitelty-vernissalla

puutarhatuolien-osat-maalattu-öljymaalilla

puutarhatuolien-helat-maalattu-lyijymönjällä

Puutarhapöydästä tein hieman alkuperäistä suuremman. Pöytään tarvitsin hieman pitempää lautaa kuin tuoleihin. Minulla oli muutamia muotoon jyrsittyjä venelautoja, joita en ollut kelpuuttanut veneeseen ja joita oli jo vuosia säästänyt jotakin käyttöä varten. Näistä sahasin pöytätason laudat. Pöydän jalat liimasin kahdesta 20mm laudasta.

puutarhapöydän-laudat-valmiina-ruuvin-reikien-poraamista-varten
puutarhapöydän-kokoaminen-ruuveilla-ja-liimamassalla

Pöydän jalkojen alaosaan kiinnitin säätöjalat, jotta pöytä ei keiku epätasaisellakaan alustalla ja toisaalta pöydän jalan alaosa on irti mahdollisesta kosteasta alustasta.

puutarhapöydän-säätöjalka

{ 2 kommenttia… add one }
 • Pauliina 23.7.2019, 21.10

  Hieno pöytäryhmä! Voisiko sulta tilata noita tuoleja?

  Lähetä kommentti
  • Pekka Taskinen 29.7.2019, 13.58

   Hei
   En valmista tuoleja kuin satunnaisesti.

   Lähetä kommentti

Leave a Comment