Veneen uloslyönnin tekeminen on mielenkiintoista ja kiehtovaa

uloslyönti01Uloslyönti on (utslagning, lofting) piirros, jossa vene on kuvattu luonnollisessa koossa. Uloslyöntikuvaan on helppo tarvittaessa piirtää kaikki veneen rakenteet, liitokset ja materiaalien vahvuudet. Tässä piirtämisprosessissa myös uloslyöntitaulukko tarkentuu. Uloslyönnin kaariruudun perusteella tehdään veneen mallikaaret, joiden päälle laidoitus rakennetaan. Uloslyönnin perusteella tehdään myös muut tarvittavat mallineet, joilla kappaleen muoto siirretään piirustuksesta materiaaliin (esim. köli, keulavantaan osat ja polviot).

Uloslyönnin tekemiseen tarvitset hieman venettä pitemmän valkoisen paperin, riittävän suuren tilan, pitkän viivaimen, pitkiä oksattomia rimoja, taipuisan muoviriman, kyniä, pyyhekumin, pieniä nauloja ja vasaran. Myös polvisuojista ja hyvistä hermoista on hyötyä.

Uloslyönnistä löytyy kaikki

Jos teet uloslyöntiä ensimmäistä kertaa, kokeneemmasta henkilöstä on paljon apua. Varsinkin alussa mieleen nousee lukuisia kysymyksiä, joiden selvittäminen yksin vie paljon aikaa. Toki oivaltamisen hetket ovat silloin vielä palkitsevampia. Kahdestaan työskentely on myös nopeampaa, ainakin siinä vaiheessa kun taulukon arvoja siirretään piirrokseen. Toinen voi lukea arvoja taulukosta samalla kun toinen merkitsee arvot piirrokseen.

Itselleni oli voimakas elämys, kun ensimmäisen kerran tajusin, että huolellisesti tehdystä uloslyönnista löytyy kaikki veneeseen liittyvä tai veneen rakentamiseen tarvittava tieto. Ajattelen niin, että veneenrakennuksen ammattilaiselle uloslyönnin tekeminen ja sen ymmärtäminen on välttämätöntä ja harrastajan kannalta se rikastaa valtavasti koko harrastusta.

Riittävän suuri tila on välttämätön

ruudukko

Aloin tekemään uloslyöntiä laatimalla pitkälle valkoiselle paperille perusruudukon profiili- ja tasopiirrosta varten. Ruudukko muodostui vaakasuuntaisesta peruslinjasta (base, baslinje) ja pystysuuntaisista kaarileikkauksista (station).

Aluksi yritin piirtää olohuoneeni lattialla. Piirustus mahtui lattialle seinän viereen juuri ja juuri.  Lopulta oli pakko luovuttaa, koska tila oli liian pieni. Uloslyönnin tekeminen helpottuu, jos viivoja pääsee tarkastelemaan hieman kauempaa ja jos piirtorimat voi naulata lattiaan kiinni.

Aloitin piirtämisen alusta veistosalin lattialla. Lattia oli suojattu levyillä, joihin saattoi huoletta naulata nauloja. Kun peruslinjan ja kaarileikkausten muodostama ruudukko on piirretty, uloslyönti etenee taulukon arvojen siirtämisenä ruudukkoon. Käytännössä kaikki arvot ovat etäisyyksiä peruslinjasta.

Etäisyydet merkitään kynällä jokaisella kaarileikkauksella paperille. Merkinnät yhdistetään naulaamalla pitkä puurima piirroksen päälle, siten että riman toinen syrjä sattuu jokaisella kaarileikkauksella tehdyn merkinnän kohdalle. Riman tulisi muodostaa kaunis, jouheva linja, jossa ei ole yllättäviä mutkia tai patteja. Kun olet tyytyväinen riman muodostamaan linjaan, piirrä se paperille.

Piirrä ensin pitkät linjat

Aluksi piirsin pitkät linjat: laidoituksen raja (rabbet) kölirangalla, laitalinja (sheer), kölin ulkolinja (keel), vesilinjat, vertikaalit ja diagonaalit. Veneen uloslyöntikuvassa profiilipiirros ja tasopiirros piirretään yleensä päällekkäin. Tässä vaiheessa ehkä eniten ajattelua vaatii vesilinjojen, vertikaalien sekä diagonaalien lähtö- ja päätepisteiden määrittäminen.

uloslyönti03

Uloslyönnin tekeminen helpottuu, jos riman muodostamaa linjaa pääsee tarkastelemaan hieman kauempaa

 

{ 0 kommenttia… add one }

Leave a Comment