Rakensin toisen Erkki -veneen

Lokakuussa 2010 aloin rakentamaan Erkki -veneen uudempaa mallia. Erot aikaisempaan malliin näkyvät helpoiten peräpeilistä. Vanhemman mallin perä on kantavampi ja näin se on hieman parempi ajaa perämoottorilla kuin uudempi versio. Uudemmassa taas on hieman paremmat soutuominaisuudet.

Erkki-veneiden-erot-näkyvät-peräpeilistäErkki -veneiden eri versioiden erot näkyvät parhaiten peräpeilistä

Veneen rakentaminen puuvalmiiksi kesti 272 tuntia

Tätä venettä rakentaessa halusin selvittää sitä, kuinka kauan puisen soutuveneen rakentamiseen kuluu aikaa. Usein jo painokaarien niittaamisen jälkeen tuntuu siltä, että vene alkaa olla valmis. Kuitenkin siinä vaiheessa veneessä on vielä paljon tehtävää jäljellä. Tässä projektissa pyrin heti alusta alkaen laittamaan jokaisen tekemäni työtunnin muistiin.

Laskelmieni mukaan kuudentena työpäivänä voi aloittaa laidoittamisen. Laskin laidoittamiseen myös venelautojen tekemisen. Vene on laidoitettu 19 työpäivän jälkeen ja kaaret niitattu 24. työpäivänä. Kaarien niittaamisesta on vielä kymmenen työpäivää siihen, kun vene on puuvalmis.

 

Veneenrakentamisen-aikajanaVeneen rakentamiseen kulunut aika muutettuna 8-tuntisiksi työpäiviksi

Veneen kyllästämiseen käytin jälleen pilssipumppua

Kyllästin veneen jälleen kyllästysautomaatilla. Kyllästysautomaattini letkun reiät olivat tukkeutuneet kuivuneesta pellavaöljystä. Uuteen letkuun en tehnyt reikiä vaan käytin letkua veneen valelemiseen kyllästeellä.

Kyllästin-automaatilla

Erkki -vene on parhaimmillaan kaksilla airoilla soudettaessa

Erkki -vene on vakaa ja turvallinen soutuvene. Sitä on helppo soutaa myös sivuaallokossa. Vene ei ole hidas, mutta en luonnehtisi Erkki -venettä erityisen kevytsoutuiseksi, vaikkapa esimerkiksi kevyempään ja kiikkerämpään savolaisveneeseen verrattuna. Mielestäni Erkki -vene onkin parhaimmillaan kaksilla airoilla soudettaessa.

Koska Erkki -vene on painava, sen vetäminen rannalle vaatii voimaa. Venetelassa vinssi on oikeastaan välttämätön. Myös Erkki-veneen kääntäminen yksin on haastavaa. Leveän peräpeilin vuoksi meloen liikkuminen ei ole helppoa.

Erkki-vene-on-erinomainen-kalamiehen-vene

Erkki -vene on erinomainen vapaa-ajan kalastajan veneenä

Erkki-venettä-on-helppo-soutaa-myös-sivuaallokossa

Erkki -venettä on helppo soutaa myös sivuaallokossa

{ 1 kommentti… add one }

Leave a Comment