Soutuveneen uloslyönti – yleisiä ohjeita

Uloslyönnistä löytyy kaikki tieto

Uloslyönti on (utslagning, lofting) piirros, jossa vene on kuvattu luonnollisessa koossa. Uloslyöntikuvaan on helppo tarvittaessa piirtää kaikki veneen rakenteet, liitokset ja materiaalien vahvuudet. Tässä piirtämisprosessissa myös uloslyöntitaulukko tarkentuu. Uloslyönnin kaariruudun perusteella tehdään veneen mallikaaret, joiden päälle laidoitus rakennetaan. Uloslyönnin perusteella tehdään myös muut tarvittavat mallineet, joilla kappaleen muoto siirretään piirustuksesta materiaaliin (esim. köli, keulavantaan osat ja polviot).

Puuveneen uloslyönnin tekemisestä löytyy suomenkielistä kirjallisuutta todella vähän. Esim Edgar Pälvirannan (Veneenrakennuksen oppikirja) ja Ole-Jacob Brochin(Puuvene) kirjoissa aihetta sivutaan, mutta ei varsinaisesti kerrota kuinka uloslyönti tehdään. Itsekään en ole aiemmin rohjennut blogissani alkaa selvittämään uloslyönnin saloja, koska se on tuntunut niin vaikealta sekä siksi, että aiheesta löytyy runsaasti englanninkielistä tekstiä.

Esim. Greg Rössel käsittelee aihetta varsin laajasti kirjassaan Building small boats, joka on muutenkin erinomainen kirja puuveneiden rakentamisesta kiinnostuneelle henkilölle. Myös Roger Kopanycia: Lofting a boat, A step by step manual ja Allan H.Vaitses: Lofting käsittelevät aihetta laajasti.

Toisaalla blogissani olen avannut uloslyönnin peruskäsitteitä.

Pöydällä piirtäminen on miellyttävämpää

Voit piirtää uloslyöntikuvan lattialla tai pöydällä. Lattialla olevaa kuvaa on helppo tarkastella seisaaltaan yläviistosta. Toisaalta lattialla konttaaminen on 54-vuotiaana raskaampaa kuin 4-vuotiaana. Polvisuojista on hyötyä. Itse tein pöydän vanerilevyistä ja maalasin sen valkoiseksi. Koivuvanerilevy on jo valmiiksi riittävän vaalea, mutta valkoiseksi maalattu on vielä parempi.

Piirtämisen apuna käytettävien puurimojen valinnassa kannattaa olla huolellinen. Rimojen tulisi ovat suoria, profiililtaan neliskulmaisia, suorasyisiä ja oksattomia. Rimat kannattaa maalata mustalla maalilla.

Käytä uloslyöntitaulukon arvoa vain kerran. Siirrä arvot eri kuvauksista (esim. kaariruudusta profiilikuvaan) toiseen merkitsemällä ne puurimaan tai paperinauhaan, jotta mahdollinen mittavirhe ei pääse kertautumaan. Uloslyöntitaulukon arvoja siirrettäessä uloslyöntikuvaan parin kanssa työskentely on helpompaa ja nopeampaa kuin yksin.

Jos käytät rullamittaa, aloita esim. 10 cm kohdalta. Ympyröi merkinnät ja tee niiden yhteyteen “nimilappu”. Ota huomioon, että kaikki leikkauspisteet eivät ole yhtä luotettavia.

On tärkeää, että nauloja ei naulata rimojen tueksi sen jälkeen kun, kun rima on ylittänyt vantaan esim. vesilinjoja ja diagonaaleja piirrettäessä. Tällöin linjoista tulee helposti vantaita kohti liikaa kaartuvia. Parempi naulata tiiviisti vantaan kohdalta. Kumma kyllä miten hankala tätä yksinkertaista neuvoa on noudattaa.

{ 0 kommenttia… add one }

Leave a Comment