Festool TSC 55 REB – johdoton, letkuton ja hiiliharjaton akku-upotussaha

Festool-TSC-55-REBViime syksynä mietin pitkään 18V akkupyörösahan hankkimista. Ajattelin, että samalla hankkisin porakoneen ja akkuhöylän. Etsin tietoa foorumeilta ja vaikutti siltä, että käyttäjät ovat tyytyväisiä porakoneisiin ja jopa akkuhöyliin. Akkupyörösahoista mielipiteet jakautuivat selvästi. Kompastuskiveksi akkupyörösahoille näytti muodostuvan pitemmät halkaisusauhaukset. Vaikutti siltä, että akkukäyttöisissä pyörösahoissa teho ja akkukapasiteetti eivät vielä riittäneet.

Kevättalvella huomasin, että Festool oli tuonut markkinoille akku-upotussahan, jota mainostettiin yhtä tehokkaaksi kuin verkkovirtasahaa. Myös muut ominaisuudet olivat vastaavat kuin verkkovirtasahassa. Kahden 18 voltin akuissa kehuttiin riittävän puhtia yli 50 m 19 mm paksun vanerin sahaukseen.

Festool-TSC-55-REB-01

Saha toimii siis kahdella 18V akulla (= 36V) ja lisäksi se toimii pienemmilläkin Festool-akuilla, kunhan vain akkujen kiinnitys on samanlainen. Sahan elektroniikka tunnistaa automaattisesti akun jännitteen ja säätää koneen toimimaan uudella jännitteellä. Ainoa rajoitus, että sahan kierrokset laskevat jännitettä vastaavasti, joten aivan täyttä tehoa ei tällöin saada.

Minua sahassa kiinnosti johdottomuus ja letkuttomuus sekä Festoolin laitteiden korkea laatu. Aikaisemmat kokemukseni Festoolin laitteista olivat poikkeuksetta myönteisiä. Veneenveistoa opiskellessani käytin oppilaitoksen Festool-laitteita ja itse omistan käytettynä ostetun tasohiomakoneen, johon olen ollut jo vuosia tyytyväinen.

Ostin sahan kahdella akulla, yhdellä laturilla ja 1400 mm ohjauskiskolla. Lisäksi ostin halkaisuterän ja muutaman viikon päästä ostin käytettynä 3000 mm ohjauskiskon.

Ensimmäiset käyttökokemukset olivat todella myönteiset. Saha lähtee pehmeästi käyntiin, ääni on selvästi hiljaisempi kuin entisessä pyörösahassani ja saha pysähtyy nopeasti. Pölynpoisto toimii erinomaisesti, mutta halkaisusahauksia tehdessä täytyy pölypussia tyhjentää ahkerasti.

Festool-akku-upotussaha01Terän syvyyssäätö on helppoa, nopeaa ja tarkkaa. Myös terän vaihtaminen on helppoa ja nopeaa. Terän vapauttava avain on sahassa helposti käsillä.

Festool-TSC-55-REB-02

Aikaisemmin ohjauslautoja vasten sahanneelle ohjauskiskon käyttäminen on mullistavaa. Saha liukuu kiskolla eikä vaadi sahaajalta tukea kumpaankaan suuntaan. Suoraan sahaaminen on todella helppoa ja tarkkaa ja tarjoaa uusia mahdollisuuksia pitkän kappaleen halkaisuun lyhyemmässäkin verstaassa.

Festool-TSC-55-REB-akku-upotussaha03Sahauksen helppouteen vaikuttaa myös terien sopivuus ja laatu. Festool akku-upotussaha käyttää samoja teriä kuin verkkovirtamalli. Koska hankin sahan pääasiassa halkaisusahausta varten, ostin samalla samalla halkaisuterän.

Varsinaista kestotestiä en ole vielä ehtinyt sahalla tekemään, mutta tähänastisessa kevyehkössa käytössä akut eivät ole vielä kertaakaan loppuneet kesken työskentelyn. Sahasin ongelmitta mm. tiiviskasvuista 2,5 m pitkää 50 mm vahvuista mäntylankkua halki 8 – 10 kpl. Sekä katkaisussa että halkaisussa saha uppoaa kaikkiin tähän asti kokeilimiini materiaaleihin (15 mm koivuvaneri, 21 mm mänty, 50 mm mänty) vaivattomasti kuin sulaan voihin.

{ 0 kommenttia… add one }

Leave a Comment