Aloin tekemään uloslyöntitaulukkoa

Seuraavan veneenrakennusprojektini lähtökohta on C. G. Petterssonin vuonna 1944 piirtämä 460 cm pitkän ja 144 cm leveän soutuveneen linjapiirros. Pettersson on tunnettu ja hyväksi tunnustettu venesuunnittelija. Minun mielestäni veneen profiilikuva on kaunis ja muutkin ominaisuudet vaikuttavat sopivilta.

Halusin veneen peräpeilin olevan riittävän leveä. Piirroksen mukaan tämän veneen peräpeili on leveydeltään 100 cm, joten mietin, että onkohan se liiankin leveä. Esim. Erkki-veneen peräpeili on muistaakseni n. 80 cm. Vene on suunniteltu rakennettavaksi kahdeksasta lautaparista. Piirroksesta käy ilmi, että peräpenkin alle on suunniteltu säilytystila.

Aloin tekemään uloslyöntitaulukkoa. Olisi tietysti hyvä, jos linjapiirroksessa olisi valmiina uloslyöntitaulukko. Mutta koska sellaista ei ole, niin teen sen linjapiirroksen perusteella. Menetelmä ei ole aivan tarkka, mutta uskon, että virheet korjautuvat uloslyönnin yhteydessä.

Avasin linjapiirroskuvan kuvankäsittelyohjelmaan ja suurensin sen sopivaksi mittakaavapiirrosta hyväksikäyttäen. Kuvankäsittelyohjelman viivaintyökalulla mittasin kaariruudusta vesilinjojen, vertikaalien ja yhden diagonaalin etäisyydet keskilinjasta ja merkitsin arvot uloslyöntitaulukkoon. Mittasin kuvasta myös peräpeilin kallistuksen ja keulan muodon.

{ 0 kommenttia… add one }

Leave a Comment